Logo CentruTestareAcreditat ECDL

 

 

 

 

 

 


SP Simple Youtube

Please enter youtube id.

JW Media Player

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Liceul Tehnologic  „Doamna Chiajna” oferă șansa calificării ca

 tehnician în gastronomie 

  
 

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, "gastronomie" înseamnă „arta de a prepara mâncăruri alese sau însuşirea de a le aprecia calitatea, gustul”. Totuşi, gastronomia presupune mult mai mult. Ea este o disciplină completă, pasionantă, o adevărată filozofie a mâncării.

Gastronomia poate fi privită ca o activitate interdisciplinară, ea fiind în legătură strânsă cu artele frumoase (dans, pictură, teatru, sculptură, literatură, muzică, arhitectură) şi cu ştiinţele sociale (antropologie, istorie, sociologie, psihologie) în termeni de cultură, precum şi cu ştiinţele naturale (fizică, chimie, biologie) referitor la mecanismele de funcţionare a organismului uman.

Importanţa gastronomiei a crescut considerabil în ultimul timp, ceea ce a dus la necesitatea înfiinţării unor unităţi de învăţământ cu acest profil. Astfel, există, atât în străinătate, cât şi în ţara noastră, licee şi universităţi care pregătesc elevii/studenţii în domeniul „Turism şi alimentaţie”.

Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” oferă elevilor posibilitatea optării pentru înscrierea în clasa a IX-a la profilul servicii – domeniul pregătirii de bază : Turism şi alimentaţie – calificarea: Tehnician în gastronomie.

Elevii care urmează  acest profil au în planul-cadru de studiu, pe lângă disciplinele bine cunoscute, şi module de specialitate, bazate pe Standardele de Pregătire Profesională pentru calificări. Concomitent cu partea teoretică, elevii efectuează ore de pregătire practică săptămânală şi stagii de pregătire practică la agenţii economici cu care avem încheiate protocoale de colaborare, acumulând informaţii importante pentru buna cunoaştere a domeniului în care vor activa după finalizarea studiilor.

La finalul clasei a XII-a, se poate obţine certificatul de atestare a competenţelor profesionaleTehnician în gastronomie.

Ca tehnicieni în gastronomie, absolvenţii profilului servicii din cadrul Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna” pot lucra în bucătăriile din cadrul restaurantelor, hotelurilor, barurilor, snack-barurilor, cafenelelor, spitalelor, cantinelor etc.

 

 

     La locul de muncă, un tehnician în gastronomie poate avea următoarele îndatoriri:

-         să determine preţul pentru mâncarea gătită;

-         să stabilească meniul;

-         să comande, să recepţioneze şi să verifice ingredientele care intră în compoziţia preparatelor culinare;

-         să pregătească mâncarea în conformitate cu reţetele date;

-         să aranjeze cât mai estetic mâncarea în farfurie, înainte de a fi servită;

-         să servească mâncarea (uneori);

-         să propună reţete proprii;

-         să se documenteze şi să propună noi reţete din gastronomia universală.

Elevii care finalizează clasa a XII-a la profilul servicii din cadrul liceului nostru au totodată posibilitatea de a urma o facultate, fie în ţară, fie în străinătate, într-unul din domeniile: economie, turism, comerţ, servicii.

Nu în ultimul rând, elevii liceului nostru sunt încurajaţi să îşi deschidă propria afacere, în acest sens fiind înfiinţate diverse firme de exerciţiu, în cadrul cărora copiii învaţă să:

-         desfăşoare activităţi specifice unei companii din sectorul serviciilor;

-         pună la cale strategii;

-         elaboreze oferta de produse şi servicii a întreprinderii;

-         ţină evidenţa contabilă;

-         determine eficienţa economico-financiară a firmei.

Cu alte cuvinte elevii noştri simulează lucrul într-o companie reală, ghidaţi de profesorul coordonator. Important este că deciziile greşite, care în realitate ar crea probleme serioase, nu au astfel de urmări în cazul firmei de exerciţiu, oferind astfel posibilitatea învăţării din diversele situaţii, mai mult sau mai puţin obişnuite, cu care se confruntă. Elevii care fac parte din firma de exerciţiu participă, alături de elevi de la alte licee din ţară, la diverse concursuri de profil.

 

Aveţi simţ estetic?

          Sunteţi organizaţi? Dar creativi?

                    Dovediţi abilităţi practice?

                                        Şi nu în ultimul rând ...

                                      Aveţi capacitatea de a distinge gusturile şi mirosurile?

 

 

ATUNCI PUTEŢI SĂ VĂ LANSAŢI CU ÎNCREDERE ÎN ARTA GASTRONOMICĂ!

Noi vă aşteptăm!

 

 

Profesor,

                                                                    Mihaela PETRE-STOICA                                                              

    

 


Copyright ©2013-2016 Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna”. Toate drepturile sunt rezervate.